OG 54B DYNAMO

Lördagar med anor från 1946

OG54B-FC Dynamo

Här följer historiken för de anrika gängen, FC Dynamo och OG54B

OG-54B ("Gustavsviksgänget")

När OG-54 startade den 19 maj 1954 blev det efter hand allt fler,som ville vara med och lira motionsfotboll.

Spelarantalet utökades från sex till nio lirare och sedan till 11-mannalag,när vi flyttade till stor plan på Lugnets IP. Men det var inte nog för att tillgodose intresset och reserverna hotade med att starta egen verksamhet om man inte fick mera speltid.

OG-basen Rune Åhling var noga med att OG-54 inte skulle splitras och tog initiativ till att starta en "Reservliga" med samma regler,som OG-ligan. Förutom egen poängräkning i reservligan,fick liraren tillgodoräkna sig de poäng,som han spelade in som reserv i OG-ligan. Med tanke på att OG-ligan 1964 endast hade 14 reserver,(ordinarie missade sällan en match),är det dock oklart hur väl detta fungerade.Men avsikten var att det skulle vara en sporre för att lättare kunna bli ordinarie i OG-ligan. Och det resulterade också i att lirarna,i turordning,blev ordienarie i OG-54.

Lirarna i reservligan var alltså skyldiga att ställa upp i OG-ligan,om man blev kallad som reserv,och blev då tvingad att skaffa reserv för sig i reservligan. (Om allt detta finns att läsa i en skrivelse inför ligastarten 1964,som finns i OG-Arkivet.) Spelplats blev Gustavsviks 7-mannaplan.

1964 startades reservligan som fick namnet "Gustavsviksgänget"

Vem som var den drivande kraften,som ledde till att reservligan uppstod,är oklart.Kanske var det Sven André,som blev sekreterare. Sven Eriksson blev kassör och B.Berglind,vise kassör.

Arne Eriksson ,Bertil Israelsson och Christer Collin var tidigt med.Och alla blev senare ordinarie i OG.

Efterhand tenderade man att bli lite mer självständig.Man behövde ha egna reserver och man utmanade OG-s ordinarie lirare till prestigfyllda, men roliga,matcher på Gustavsvik. Men när det var fest var hela OG-54,väl samlat.

Efter flytt från Gustavsvik 1970, blev det spel i Idrottshuset med seriespel höst/vår. Matchdag blev lördagar kl. 07.00-08.00 och namnet ändrades till OG-54B.

Det hade startats flera nya motionsgäng och flera lirare spelade samtidigt i flera olika gäng.

I OG-54B:s maratontabell finns lirare från både Barracuda Boys och Provryttarna ,som sedan också blivit ordinarie i OG-54.Som t.ex. Thomas Lönn,Tore Bergman,Nils-Olov Karlsson,Keith Pettersson och givetvis, Alf Bergström och Sven-Arne Ahlberg,som båda blev nyckelpersoner i OG-54.

Det gamla innomhus-gänget Dynamo,som startades av G.A.Eklund den 1 september 1946, och var det första i sitt slag i landet,innehöll under säsongen 2010-2011,många lite äldre lirare från OG-54.

När dessa nu ville lägga fotbollsskorna på hyllan,var det svårt att rekrytera lirare. En föryngring måste ske.

2011 gjordes då en överenskommelse mellan OG-54B och Dynamo FC. om samgående.

Denna uppgörelse räddade det legendariska Dynamo från nedläggning.

OG-54B fick därmed överta den humanare speltid,som Dynamo ägt sedan starten 1946.

Idrottshuset: Lördagar kl.08.00-09.00. Och dess utom lite extra historiskt inslag.

Idag är beteckningen: OG-54B-Dynamo.

Med hänsyn till den förändring och utveckling, som skett genom åren,passar en ny logga

väl in i bilden, " OG-Dynamo".

"OG-familjen"

OG-54 (Onsdagsgänget)start 19 maj 1954.

OG-inne (=OG-54 utelirare)

OG-Dynamo (Lierade 2011)

(start 1964+1970) (1sept.1946)

(Sammanställt 2015.Christer Collin & Harald Peterson)

Den 1 sept. 1946 spelade Dynamo sin första match...

Det var samma dag som Örebros Idrottshus invigdes. Gustav Adolf Eklund hade,kl.7.00 på morgonen, samlat ett gäng idrottsintresserade kamrater för att spela fotboll i den stora fina idrottshallen. Detta var den första idrottsliga händelsen under invigningsdagen och blev en minnesvärd och lysande start för fotbollsgänget Dynamo.

Bland dem som var med i starten var förutom G.A.Eklund bland andra K.G.Fransson,

Eric Mobacken, Nils Bergqvist och Stig Karlsson m.fl.

Det finns ingen dokumentation från de första åren annat än vad GA.Eklund berättat om. Från och med 1959 finns dokument i form av deltagarlistor enstaka protokoll mm. Två 6-mannalag bildades, "Dynamo och Tuppen."

Den första tiden bibehöll man dessa två lagkonstellationer, vilket resulterade i hårda bataljer. Hade man fått stryk den ena matchen ville man ha revansch i nästa.

Man gick då över till lottning med spelkort för att på detta sätt få fram lagen.

Man spelade utan domare och detta krävde ett gentelemannamässigt uppträdande av lirarna. Det är noterat i ett gammalt protokoll att tröjfärgen skall vara vit och röd. Drar man ett rött spelkort vid lottningen, spelar man i röd tröja och i vit om man drar svart kort. Regler stiftades efter hand när behov uppstod.

Från början var det tillåtet att skjuta mot mål från hela planen. Men en av lirarna, benämnd "kanonkalle," hade en så fruktad bössa att hans långskott ansågs inverka menligt på spelet. Då tillkom regeln att mål godkändes inte om målskottet lossats utanför streckade linjen. Detta också för att blidka Idrottshusets stringente intendent, som ej gillade att man spelade fotboll på hans fina golv.

Man införde regeln straffspark för hands på försvarare inom heldragen linje. Likaså dömes straff om målvakt tar bollen med hand utanför heldragen linje. Spelas bollen över sargen döms utvisning två min. Alltså regler som i huvudsak ännu gäller.

Det var många som ville vara med i det allt populärare Dynamogänget. En av dem var Rune Åhrling, sedermera handbollsvärldsmästare, han fick dock nöja sig med en reservplats och det dröjde ganska lång tid innan han fick en ordinarie plats i Dynamo.

Rune Åhrling var också den som ordnade vår nuvarande speltid, lördagar kl.08.00-09.00 i den hall där Dynamo har spelat allt sedan starten år 1946.

Rune ville starta något eget och var den drivande kraften när OG-54 startade den 19 maj 1954. Som han uttryckte det i sitt tal vid starten av OG.s 40-årsjubileum, hade han vid starten av OG värvat G.A.Eklund från Dynamo, som teknisk rådgivare och lirare i OG-54. Han hade efterforskat och funnit att Dynamo var det första gänget i landet som spelade inomhusfotboll i denna form. Han konstaterade samtidigt att OG-54 enligt Svensk Fotboll var den första klubben i landet som spelade utomhusfotboll med dokumenterade regler under mottot "Motionsidrott I Tävlingsform".

Såväl Dynamo som OG har sedermera fått efterföljare på flera håll i landet.

Man kan med fog säga att OG-54 har en väsentlig del av sina rötter i Dynamo.

Dynamo blev också med tiden en reträttplats för OG-lirare som ville trappa ner i ett lugnare tempo där man ofta värderade de sociala aspekterna lika högt som poängjakten på plan.

Så har Dynamo fungerat genom åren till fromma för hälsa och livskvalitet.

Namnet Dynamo är lånat från det legendariska Ryska fotbollslaget Dynamo som gjorde bejublade gästspel i Sverige i mitten av 1940-talet.

Från början var namnet, Dynamo-Tuppen. I gamla handlingar finns även benämningar som, Fotbollsunionen Dynamo, Fotbollssällskapet Dynamo och Dynamo Fotbolls Club, som under senare år har blivit FC.Dynamo.

Nu är det kanske dags för förnyelse och en ny logga? FC.DYNAMO-OG-54B !

Örebro den 12 sept 2011

Harald Peterson


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång